resipi ibu :)

resepi gulai tempoyak umi ;)

*tarik nafas...lepas! alhamdulillah..
diberi kesmpatan lagi oleh yg Maha Pengasih utk kite same2 menghayati udara segar yg Dia tlah kurniakan kpd kite.. senyum sikettt ! :) oke,, inshaAllah awet muda.. ;)
oke..hari ni.. saye nk share tntang resepi ibu saye..kali ni,,nak masak gulai tempoyak ikan patin! *klau nk thu,, ini lah makanan favourite saYE.. hee :D tapi,, resipi ni masakan kampung je.. *kite org kampung*
bgi saye,,msakan kampung pling t'baik! hidup org kampung!

oke.. bahan2nye ialah :

  • ikan patin satu ekor
  • cili api (kampung) 15 bijik*cili hijau bnyak drpd cili merah
  • tempoyak 5 sudu besar
  • daun kunyit sehelai
  • 2 btang serai
  • sedikit daun kesum
  • 1 sudu kecil garam
  • satu inci kunyit hidup
oke.. cara-caranye begini ye..

  1. basuh ikan patin tu sebersih-bersihnye,,(gune tepong atau limau nipis..
  2. then,, kisarkan cili api tadi brsama tempoyak mnggunakan pengisar basah(tmbah air scukupnya)
  3. slps tu, pasang api then msukkan tempoyak yg telah dikisarkan tadi..
  4. tambahkan 2 gelas air ke dlm periuk
  5. slps mndidih,,masukkan ikan yg telah dibasuh
  6. kmudian,,campakkan semua bahan yg berbaki tadi..hihihi..campak jgn tk cmpak!
  7. last skali,, tambah garam secukup nya..
*sedikit tips : ketika kacau gulai tu.. jgn lupe BERSELAWAT ye! oke.. SELAMAT MENCUBE!
tempoyak siap dimakan.. bace basmallah oke!

oke! assalamualaikum.. di ruang ini akan ku tulis segala resipi ibuku..haha.. resipi aku?? hehe..takde..

hurm,,hrini nak msak udang msak lemak cili api.. disebabkan umi gi meeting,,so aku lah yg kne masak spenuhnya.. oke,,resipi kat bawah ni..my mom punye,, sape2 nak try,,boleh cuba kat rumah oke! :)

oke..
bahan-bahannya ialah sprti berikut :

  • udang 1/2 kilo
  • cili api 4 atau 5 biji
  • serai 2 batang
  • bwang merah 4 biji( klu nk gune bwang besar pon boleh)
  • kunyit sebesar jari kelingking(klu nk gune daun kunyit pon boleh)
  • asam gelugur 2 keping
  • santan secawan
  • garam stengah sudu teh
oke,,klau semuanya sudah adaa.. JOM! kita masak skrang !


  1. bwang,kunyit,cili api dikisar guna pengisar basah brsama air yg scukupnya,kmudian tuangkan dlm priuk brsameasam glugur.
  2. ktuk serai dngn lesung batu,then masukkan dlm periuk.
  3. tambahkan scawan air ke dlm periuk,,pstu, msukkan santan dan garam..kacau dngan api sderhana supaye teksturnya halus slma 5 minit.. kmudian msukkan udang and sambung kacau slma 5 minit lgii.
  4. oke! siap!! simple kan? hidangkan dn hiaskan scantik mungkin buat santapan org yg t'sayang oke!


No comments:

Post a Comment